Skip to main content
Určité potraviny môžu vyvolať hnačku.

Title

Je problémom strava?

Možno to znie ako samozrejmosť, ale to, čo jete, a ako to jete, môže mať skutočne vplyv na zdravé trávenie. Pri vzniku hnačky môže hrať úlohu konzumácia určitých potravín, príliš rýchle jedenie alebo príjem nadmerných množstiev.

Starajte sa o svoju tráviacu sústavu

Ak máte citlivé trávenie, neznamená to, že si musíte všetko odopierať. Ale existuje niekoľko možností, ako sa starať o tráviacu sústavu a udržiavať jej funkčnosť, napríklad pomalšie jedenie, úprava receptu alebo písanie stravovacieho denníka.

Dobré stravovacie návyky

Niekoľko dobrých stravovacích návykov, ktoré môžu pomôcť:

  • Jedzte pomalšie. Trvá 20 minút, kým sa informácia o naplnený žalúdka dostane do mozgu. Ak teda budete jesť pomalšie, je pravdepodobné, že zjete menej, čiže budete musieť menej stráviť.
  • Jedlo dobre požujte. Ak venujete čas riadnemu požutiu jedla, nielen spomalíte proces trávenia, ale aj pomáhate svojej tráviacej sústave, a to dodávaním menších kúskov potraviny, ktoré musí rozložiť.
  • Jedlo nehltajte. Pri hltavom jedení prehĺtate aj vzduch, ktorý môže spôsobiť zastavenie vetrov a zlé trávenie.
  • Jedzte menšie, ľahšie jedlá. Veľké, ťažké jedlá sa trávia dlhšie a organizmus musí pracovať ťažšie.
  • Nejedzte neskoro večer. Tráviaca sústava funguje najmenej efektívne na konci dňa. Preto sa snažte, aby ste posledné jedlo jedli najneskôr 3 hodiny pred spaním.

Vvyolávacie potraviny a nápoje

Každý z nás je iný a naše telá reagujú v rôznom čase rôzne. To, čo by u jedného vyvolalo hnačku, môže byť u druhého v poriadku, ba dokonca pôsobiť upokojujúco. Prípadne si môžete všimnúť, že niečo, čo nevyvolalo reakciu včera, podľa všetkého spôsobuje problémy dnes.

S prihliadnutím na to uvádzame niektoré potraviny, ktoré bežne môžu vyvolať hnačku:

  • Alkohol. Vaše obľúbené víno alebo liehovina môžu pôsobiť dráždivo na žalúdok. Rôzne nápoje však pôsobia na rôznych ľudí rôzne, preto zistite, ktoré vám nesadnú, a tým sa vyhýbajte.
  • Korenisté jedlá. Nedávne štúdie preukázali, že ťažké a korenisté jedlá, napríklad z indickej a čínskej kuchyne, môžu zhoršovať bolesť u ľudí so syndrómom dráždivého čreva.
  • Vyprážané a mastné jedlá. Pri trávení a spracovávaní týchto jedál sa zvyšuje sila prirodzených črevných sťahov, čo môže zhoršiť príznaky u osôb, ktoré trápia hnačky.
  • Jedlá s vysokým obsahom vlákniny. Niektoré potraviny s vysokým obsahom nerozpustnej vlákniny, ako sú napríklad otruby alebo pšenica, sa trávia ťažko a u niektorých ľudí spôsobujú problémy. Zkontolujte zadnú strany obalu s cereáliami a snážte sa zistiť, ktoré druhy vlákniny vám vyhovujú.
  • Priveľké množstvá ovocia a zeleniny. U niektorých ľudí môže hnačku vyvolať aj to, ak skonzumujú priveľké množstvo sliviek, kivi, fazule, brokolice alebo kapusty.
  • Mliečne výrobky. Je známe, že mlieko, syr, smotana a iné mliečne výrobky môžu u niektorých ľudí vyvolať hnačku. Nájdite si náhrady, ktoré nepochádzajú z mlieka, napríklad mandľové alebo sójové mlieko.
  • Káva a čaj. Zistilo sa, že kofeín spúšťa problémy u mnohých ľudí so zažívacími ťažkosťami. Snažte sa čo najviac obmedziť kofeín. Nahraďte ho radšej bylinkovými čajmi.
  • Sladidlá. Umelé sladidlá, ako napríklad sorbitol a fruktóza, ktoré sa nachádzajú v nízkokalorických nápojoch a sladkostiach, sa dávajú do súvislosti so vznikom hnačky, čiastočne aj preto, lebo v tenkom čreve sa zle vstrebávajú. Všímajte si ich na obaloch a snažte sa vybrať si prírodnú alternatívu.

Nezabudnite, že príznaky nemuselo vyvolať len jedlo, ktoré ste práve skonzumovali, ale mohlo to byť napríklad aj jedlo, ktoré ste jedli včera. Alebo vôbec nemusí ísť o stravu, ale o to, ako rýchlo, ako neskoro alebo koľko ste jedli.

Ako sa vyhnúť konzumácii vyvolávacích potravín

Ak máte hnačku, ktorú mohla vyvolať konzumácia určitého jedla, túto potravinu môžete odhaliť tak, že si budete viesť denník, do ktorého si budete zapisovať všetko, čo každý deň zjete, a čas, kedy sa u Vás príznak prejavuje.

Vedenie stravovacieho denníka

  • Pripravte si zápisník s voľnou stránkou na každý deň.
  • Zapisujte si absolútne všetko, čo zjete vrátane dochucovadiel, korenín (ak je to možné) a nápojov.
  • Zapisujte si mieru stresu v danom dni. Možno vás prekvapí jeho vplyv.
  • Vyhľadávajte spoločné znaky týkajúce sa zloženia jedál. Cestoviny, pizza a chlebíčky sú síce rôzne jedlá, ale všetky môžu obsahovať pšenicu.
  • Začnite zoširoka a potom sa zamerajte na jednotlivé zložky. Keď zistíte, ktoré jedlá sú pre vás problematické, skúste vysledovať, ktoré konkrétne zložky za to môžu.
  • Myslite v dlhodobom horizonte. Spoločné znaky možno neuvidíte na prvýkrát, ale v priebehu času sa ukážu a budete ich môcť prekonzultovať so svojím lekárom.

Problémové jedlá si rozdeľte na menšie časti

Možno ste zistili, že konzumácia cestovín s paradajkovou omáčkou u vás vyvoláva hnačku, ale neviete presne, ktorá zložka je problematická. Zistíte to tak, že sa pokúsite zjesť cestoviny bez paradajkovej omáčky a naopak. To platí aj pre všetky ostatné druhy jedál.

Máte potravinovú intoleranciu?

Najčastejšie potravinové intolerancie sú:

  • na lepok – bielkovinu, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch obilnín, napríklad v pšenici, jačmeni, ovse,
  • na laktózu – cukor prítomný v mlieku a iných mliečnych výrobkoch.

Ak si myslíte, že máte potravinovú alergiu alebo intoleranciu, poraďte sa so svojím lekárom.

Robí vám problém vláknina?

Strava s vysokým obsahom vlákniny môže u niektorých ľudí vyvolať hnačku. Myslite však na to, že existujú dva druhy vlákniny:

Rozpustná vláknina. Nachádza sa vo väčšine ovocia a zeleniny, napríklad v zemiakoch a fazuli. Pomôže pri hnačke aj zápche, pretože absorbuje vodu, takže stolica je aj pri hnačke tuhšia.

Nerozpustná vláknina. Nachádza sa v otrubách, celozrnných výrobkoch, ryži a šupke niektorých druhov ovocia a zeleniny. Dokáže pomôcť pri zápche, ale príznaky syndrómu dráždivého čreva a častých hnačiek môže ešte viac zhoršiť. To však neznamená, že sa máte pri hnačke vyhýbať nerozpustnej vláknine. Snažte sa len sledovať, čo jete, a zistite, čo vo vašom prípade funguje.

Pohybová aktivita môže podporiť tráviacu sústavu a zároveň vám pomôcť zbaviť sa stresu.

Liek IMODIUM® vo forme kapsúl je účinný liek na zastavenie hnačky.

Liek IMODIUM® Instant je vo forme tabliet, ktoré sa okamžite rozpustia priamo na jazyku.

Liek IMODIUM® nájdete v lekárňach. Nie je viazaný na lekársky predpis, môžete si ho kúpiť aj v internetovej lekárni.